diumenge, 13 de juny del 2010

Quina és la nostra llengua?

Sense pensar la resposta, estic segur que el 99% de nosaltres diria que a Eivissa parlem eivissenc. A Formentera parlen formenterer, a Mallorca mallorquí i així amb la resta. A més, els de Santa Eulària parlem diferent als de Vila.

La nostra llengua té diversos noms populars i parcials, que designen els parlars característics d'un lloc o d'un grup social. Igual succeeix amb el País Valencià, Catalunya, el Rosselló, Andorra, l'Alguer i la franja oriental d'Aragó.

En total som més de 9 milions de persones que parlem aquesta llengua.

A cada lloc la parlen a la seva manera i sovint amb un nom especial, popular i parcial. Aquest idioma ha de tenir un nom general, i no parcial o local.

Un nom que no ha de suplantar ni eliminar les denominacions populars, les ha de completar. Així doncs, el nom que els lingüistes de les universitats de tot el món donen a la llengua d'Eivissa i Formentera és Català. Aquest és el nom general del nostre idioma, globalment considerat.

Molts idiomes tenen el nom del territori on van néixer, encara que siguin parlats d'una àrea més extensa; com ara l'anglès a Austràlia o el castellà a l'Argentina.

Font: Marí, I, La nostra pròpia veu, Eivissa, Institut d'Estudis Eivissencs, 1984

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada